Pamplet Program

sbt Pamplet SEH 1 iconSEB

Program Cakna STEM-Prof@School anjuran Fakulti Biokejuruteraan dan Teknologi

Bertempat di UMK Kampus Jeli, Fakulti Biokejuruteraan dan Teknologi telah menganjurkan Program Cakna STEM-Prof@School yang bertujuan untuk memupuk minat terhadap bidang sains, teknologi, kejuruteraan dan matematik yang semakin hari dilihat kurang mendapat tempat di kalangan generasi baru. Program yang menyasarkan pelajar daripada sekolah rendah ini telah disertai oleh lima buah sekolah sekitar Jeli iaitu Sekolah Kebangsaan Air Lanas, Sekolah Kebangsaan Kemahang 1, Sekolah Kebangsaan Rahmat, Sekolah Kebangsaan Gual Periok dan Sekolah Kebangsaan Belimbing. Pelbagai aktiviti menarik yang bercirikan bidang sains, teknologi, kejuruteraan dan matematik telah dirangka untuk memberikan pendedahan kepada para peserta program seperti demonstrasi penulenan air, prinsip penghasilan bateri dan reaksi tindakbalas kimia. Pelajar juga memperolehi pengalaman melihat proses penghasilan sabun dan juga mendapat peluang menghasilkan sabun sendiri. Di samping itu, mereka juga telah dibawa melawat ke fasiliti makmal yang terdapat di UMK Kampus Jeli untuk melihat dengan lebih dekat penyelidikan yang terdapat di sini. Penganjuran program sebegini adalah selari dengan misi Fakulti Biokejuruteraan dan Teknologi iaitu untuk menyediakan khidmat masyarakat yang bercirikan teknologi. Program ini juga merupakan salah satu aktiviti di bawah Program Professor@School yang dilancarkan oleh UMK sejak tahun 2017. Dengan penganjuran program sebegini diharapkan dapat menjadi pemangkin untuk melonjakkan minat generasi kini terhadap bidang sains, teknologi, kejuruteraan dan matematik.

ProfSchool 1 Dr.Aini

ProfSchool 2 Dr. Aini

ProfSchool 3 Dr. Aini

ProfSchool 4 Dr.Aini