TEKNOLOGI HIJAU INISIATIF UMK DAN KERAJAAN NEGERI BANTU KELANTAN BEBAS SAMPAH

image 6483441 1

KOTA BHARU 17 April I Universiti Malaysia Kelantan (UMK) akan bekerjasama dengan Kerajaan Negeri Kelantan dalam usaha meningkatkan kecekapan penggunaan teknologi hijau khususnya dalam  pelupusan sisa sampah dan penggunaan plastik berasaskan petroleum.

Justeru, UMK melalui Fakulti BioKejuruteraan dan Teknologi (FBKT) telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) bersama Kelantan Utilities Mubaraakan Sdn Bhd  (KUM) dengan menyediakan master plan bagi Pembangunan Mampan Teknologi Hijau Negeri Kelantan untuk Kelestarian Bandar Pintar.

image 6483441 3Majlis menandatangani MoU itu telah disempurnakan oleh  Naib Canselor UMK, Prof. Ts. Dr. Noor Azizi Ismail manakala KUM diwakili oleh Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) merangkap Pengarah Eksekutif KUM,
 Tn. Haji Abdul Rashid Mohd Yusoff, di Dewan Teratai, Kota Darulnaim,Kota Bharu, Kelantan.

MOU tersebut turut disaksikan oleh Timbalan Menteri Besar merangkap Pengerusi Lembaga Pengarah KUM, YB Dato’ Mohd Amar Abdullah dan Yang Menjalankan Fungsi Timbalan Naib Canselor  (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Dato’ Dr. Ibrahim Che Omar.

Turut hadir, Pengerusi Exco Jawatankuasa Kerjaraya, Infrastruktur Dan Utiliti, merangkap Ahli Lembaga Pengarah KUM, YB. Dato SR. Haji Azami Mohd Nor, Pengerusi Exco Jawatankuasa Pertanian, Industri Asas Tani, Bioteknologi, Teknologi Hijau Dan Alam Sekitar,  Haji Tuan Mohd Saripudin Tuan Ismail, Dekan FBKT,
Prof. Madya Dr. Noor Azlina  Ibrahim dan Penyelidik FBKT, Prof. Ir. Ts. Dr. Ahmad Ziad Sulaiman.

MoU itu dijangka dapat memberikan manfaat besar buat rakyat Negeri Kelantan untuk memastikan negeri ini benar-benar bebas daripada isu sampah sarap berasaskan plastik.

Menurut Prof. Ts. Dr. Noor Azizi, kerjasama ini adalah peristiwa penting di dalam hubungan antara UMK dan Kerajaan Negeri Kelantan serta KUM Holdings Sdn Bhd pada hari ini.

image 6483441 2Beliau berkata,  kerjasama ini adalah sebagai permulaan untuk  pihak UMK bersama Kerajaan Negeri menjalankan kajian dan pembangunan berkaitan pelaksanaan pembangunan mampan di mana fokus awal adalah dengan mengadakan kajian secara menyeluruh berkenaan dengan penggunaan plastik dan potensi menggantikan bungkusan plastik (termasuk beg plastik dan bekas polistrin) dengan plastik biodegradasi di negeri Kelantan.

“Melalui kerjasama ini, ianya membolehkan kedua-dua pihak bertukar maklumat dan merancang langkah seterusnya untuk menjayakan hasrat kerajaan ini.

“Kerjasama ini sebagai persediaan untuk mencari alternatif bagi plastik berasaskan petroleum ini, untuk industri biodegradasi ini perlu dikembangkan dalam masa yang terdekat ini dengan memastikan industri ini dapat dimulakan dan dibangunkan dengan lancar,” katanya.

Tambah beliau, pihak UMK akan sedaya upaya membantu Kerajaan Negeri Kelantan  dengan bekerjasama dan terlibat di dalam membangunkan polisi teknologi hijau iaitu “zero waste policy in Kelantan” dengan kedua-dua pihak berkongsi dan menyediakan maklumat berkenaan projek “waste to wealth” bagi menghasilkan produk nilai tambah (value-added).

Katanya, kerjasama ini juga membabitkan penyelidikan secara kolaboratif antara KUM dan UMK untuk penyelidikan dan inovasi produk nilai tambah daripada hasil biodiversity yang ada di negeri Kelantan.

“Kerjasama ini juga akan memberi manfaat kepada pelajar dan kakitangan pada masa depan dari segi penyelidikan bersama, projek bersama, penerbitan bersama, mobiliti kakitangan dan pelajar.

“Pada masa sama, kerjasama ini UMK dan Kerajaan Negeri akan bersama menyertai program antara universiti dan industri seperti penyelidikan, sarjana dan pasca siswazah, “ katanya.
image 6483441