Ceramah Industri dan Perbincangan Bersama Syarikat Greenmakers Sdn. Bhd.

Fakulti Biokejuruteraan Dan Teknologi, Universiti Malaysia Kelantan telah menganjurkan satu ceramah industry pada 8 Mei 2019 yang lalu bertempat di dewan kuliah 2, kampus jeli. Dr mohamad hakim abdullah selaku wakil syarikat greenmakers sdn bhd. Telah hadir memberikan ceramah bertemakan ”Forest Beyond Timber: Bamboo As A Driver For Economic Growth”. Beliau dalam ceramahnya menekankan berkenaan potensi industri buluh untuk komoditi masa depan negara.

hazim 1 min

hazim 2

Beliau menerangkan tentang keperluan tenaga di Malaysia telah meningkat secara signifikan seiring peningkatan populasi, pembangunan dan kepesatan ekonomi. Kesedaran untuk memastikan bekalan tenaga terus mencukupi di samping mengurangkan kebergantungan kepada bahan api fosil menyebabkan permintaan terhadap bahan api alternatif yang boleh dikitar semula meningkat. Sebagai negara yang kaya dengan biojisim, tenaga bio adalah menjadi komponen keutamaan di dalam agenda tenaga Malaysia. Buluh akan dikenalpasti sebagai spesis berpotensi sebagai bahan mentah untuk tenaga bio di Malaysia. Sifat bahan bakar buluh di samping kemungkinan untuk menyelaraskan penanaman, penuaian, penghasilan dan penggunaan dengan agenda alam sekitar dan pembangunan akan dikaji dan dibincangkan.

Hazim 3 min